Categorieën
Home / Dossier Bonen

Dossier Bonen

Dossier Bonen

"Ik bid nie veur bruune boon'n" zei Bartje. Hij had er wel voor kunnen danken, want het is absoluut voedsel om de natuur dankbaar voor te zijn!

Wist u dat bonen een goede bron van eiwitten en koolhydraten zijn? Om een compleet eiwit te maken met essentiële aminozuren, kunt u bonen combineren met graan, rijst of quinoa (quinoa bevat net als spirulina alle acht
essentiële aminozuren*). 

Bonen zijn dus gezond. En ook nog eens goedkoop. Er kleeft alleen één groot nadeel aan bonen, en dat is dat ze een opgeblazen gevoel kunnen veroorzaken. Dit wordt veroorzaakt door de enzymen die in bonen zitten. Als u bonen kookt, kunt u dit daarom het beste met een strookje kombu zeewier doen. Dit zorgt er voor dat de enzymen worden voorverteerd, zodat u minder last zult hebben van dat nare opgeblazen gevoel.

Bonen zijn te krijgen in geconserveerde vorm of rauw. Het beste is om uw bonen rauw te kopen, ze een nacht te weken in water en vervolgens in schoon water te koken (met een strip zeewier, die u naderhand weggooit). Belangrijk is ook dat u na een aantal minuten koken het schuim van het water afschept. Bonen koken duurt afhankelijk van de soort zo´n 45 - 60 minuten.

Gemak dient de mens en daarom zijn ook geconserveerde bonen een prima keus. Let hier wel op de ingrediënten. De gangbare geconserveerde bonen bevatten naast bonen en water ook geraffineerd zout, suiker en een verdikkingsmiddel. Dit is nergens voor nodig en ook helemaal niet gezond. Een gezondere keus zijn daarom de biologische geconserveerde bonen, die naast water en bonen hooguit wat zeezout bevatten. De blikjes van biona bevatten echt alleen maar bonen en water (m.u.v. de witte bonen in tomatensaus).

Bekijk onze peulvruchten en ontdek zelf hoe lekker en voordelig bonen eigenlijk zijn!

*Aminozuren zijn de bouwstoffen van eiwitten. Er bestaan 20, waarvan er 12 door ons lichaam kunnen worden gemaakt (niet-
essentiële aminozuren) en 8 niet of onvoldoende (essentiële aminozuren). Deze acht aminozuren moeten we dus uit onze voeding halen. 

  Jedidja     01-12-2013 14:53