Categorieën
Home / Late oogst ahornsiroop door strenge winter

Late oogst ahornsiroop door strenge winter

In Canada - het land waar onze ahornsiroop vandaan komt -  begint de oogstperiode van ahornsiroop gewoonlijk in maart, maar nu we het einde van de maand naderen, is er door de strenge vorst nog bitter weinig geoogst. Veel bomen zijn nog bevroren en het sap nog niet ontdooid, zodat het nog niet kan worden getapt (zie foto).

Als de winter zijn einde nadert en de temperatuur 's nachts nog onder nul is maar overdag weer boven nul komt, scheidt de esdoorn zijn esdoornsap uit. Van dit sap wordt vervolgens esdoornsap of het beter bekende ahornsiroop gemaakt.
De oogstperiode houdt aan zolang de temperatuur schommelt tussen vriezen en dooien, variërend van 1 week tot maximaal 6 weken. 

Het is nog onduidelijk of de oogst door de langere winter gewoon een paar weken opschuift, of de trage start een tegenvallende opbrengst en daarmee stijgende prijzen zal inhouden.



 
    25-03-2014 00:00