Categorieën

Kiemzaden

Categorieën


Bezig met laden...
Kiemzaden Alfalfa 140 gram (biologisch)
WISHLIST
Bestellen
Kiemzaden Broccoli 115 gram (biologisch)
WISHLIST
Bestellen
Kiemzaden China Rose 120 gram (biologisch)
WISHLIST
Bestellen
Kiemzaden China Rose 120 gram (biologisch)
WISHLIST
Bestellen
Kiemzaden Mix 145 gram (biologisch)
WISHLIST
Bestellen
Kiemzaden Radijs 120 gram (biologisch)
WISHLIST
Bestellen
Kiemzaden Rucola 135 gram (biologisch)
WISHLIST
Bestellen
Kiemzaden Tuinkers 135 gram (biologisch)
WISHLIST
Bestellen

Kiemzaden kopen

Kiemzaden kopen kan bij ons per pakje van 115 tot 145 gram, afhankelijk van welke kiemzaden je koopt. Bij afnamen van 8 of meer pakjes kiemzaden krijg je 10% korting!


Wat zijn kiemen en kiemzaden?

Kiemen zijn de spruiten van de zaden. Door warmte en vocht komen ze tevoorschijn uit de kiem. Voordat een zaadje een jong plantje wordt, is het eerst een spruit. Dit tussenstadium is het meest vitale stadium; de benodigde voeding wordt nog uit het zaad gehaald en daarna omgezet in belangrijke voedingsstoffen die gemakkelijk kunnen worden opgenomen in ons lichaam. 


Hoe gaat kiemen in zijn werk?

Het zaad bestaat uit koolhydraten, vetten, eiwitten en circa 10% water. Tijdens het ontkiemen worden de koolhydraten omgezet in enkelvoudige suikers, waardoor de kiemen licht verteerbaar worden. De vetten zijn voor het zaad vooral een bron van energie. De eiwitten vallen gedeeltelijk in hun bouwstenen uiteen; de zeer waardevolle aminozuren. Er is sprake van een sterke toename van het vitaminegehalte tijden het kiemen (vooral vitamine C).


De voordelen van kiemen

  • De voedingswaarden blijven bewaard tot de kiemen worden gegeten.
  • Kiemen zijn eigenlijk groente op het meest vitale moment van de groei.
  • De hele groente (kiem) wordt gegeten in plaats van slechts een deel ervan, zoals bij volwassen groente.
  • De kiem is vrij van ziekte en vraat door het prille stadium waarin de kiem zich bevindt.
  • Onderzoek wijst uit dat bepaalde kiemen (vooral van kool - de zogenaamde brassicaceae - bijvoorbeeld de broccolikiemen) 20 tot 50 keer zoveel glucosinolaten bevatten als dezelfde groente in zijn eindstadium. Deze glucosinolaten spelen een rol in het voorkomen van kanker, en hart- en vaatziekten.
  • Kiemen bevatten waardevolle mineralen als calcium, ijzer, magnesium, fosfor en kalium. De mineralen zijn in kiemen vaak aan aminozuren verbonden, waardoor er verbindingen ontstaan die veel gemakkelijker verteerbaar zijn.
  • Kiemen zijn vaak erg lekker, gemakkelijk toepasbaar in gerechten en ook zeer geschikt als garnering.


Hoe kan ik kiemen toepassen? Enkele voorbeelden:

  • in de salade
  • als extraatje op hartig broodbeleg
  • als mooie en lekkere garnering
  • als ingrediënt in soep, saus en omelet (voeg de kiemen pas op het laatst toe) 

Hoe moet ik kiemen bewaren?

Gekoeld (max. 7°C) te worden bewaard, maar wel in een afgesloten, niet luchtdicht bakje. Op die manier drogen ze niet uit en kunnen ze nog ademen.